Ekonomi

Gayrimenkul davalarında arabuluculuk şartı

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasaya göre, kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların tahsisi ve ortaklığın sona ermesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunundan doğan uyuşmazlıklar, , komşu haklarından doğan uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

1 Eylül 2023 itibarı ile kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda, taşınır ve taşınmazların tahsisi ve iştirakin ortadan kaldırılmasına ilişkin ihtilaflarda, Kat Mülkiyeti Kanunundan doğan ihtilaflarda, komşu haklarından doğan ihtilaflarda, kural dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması aranacaktır. Bahse ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Son yıllarda kira artışlarına getirilen sınırlama ve artan emlak fiyatları nedeniyle kiracı-mal sahibi uyuşmazlıklarında açılan dava sayısı arttı. 2022’de hukuk mahkemelerinde ortaklığın tasfiyesi davaları, 42 bin, kiralananın tahliyesi 32 bin.”Yeni düzenleme ile kira tespiti davaları, kira tahliye davaları, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan doğan ihtilaflar gibi birçok ihtilaf, çok daha kolay çözülür” dedi.

“TÜFE düzenlemesi devam edebilirdi”

Özelmacıklı, “11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında yenilenen kiralama dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin sözleşmeler bir önceki kiralama yılının kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde düzenlendi. artan değer ve enflasyon oranları nedeniyle bu düzenleme çok düşük seviyede kaldı.”Düşük kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar üst düzeye çıktı. Bu düzenleme yerine tüketici fiyat endeksindeki artışların yeniden son on iki aylık ortalamalara kıyasla yapılması çok daha iyi olacaktır. Çünkü bu düzenleme piyasada uygulanamadı ve taraflar arasında karşılık bulmadı” dedi.

“Aracılık düzenlemesi merhem olabilir”

Özelmacıklı, arabuluculuk istatistiklerine baktığımızda gayrimenkul uyuşmazlıklarında yüzde 50’ye yakın bir oranda anlaşmaya varılabileceğini düşündüğünü belirtti. taraflar şahsen veya varsa avukatları aracılığıyla katılabilir. Arabuluculuk ofisine başvurmanın rastgele bir ücreti yoktur. Arabuluculuk görüşmelerinde taraflar anlaşamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Uzlaşma halinde bedel aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit olarak ödenir. Açabilirler” dedi. – İSTANBUL

kepez-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu