Çin’in Jingdezhen şehri ile kardeş şehri İznik hakkında belgesel çekildi.
Çin’den İznik’e uzanan binlerce yıllık tutku: 1.700 yıldır seramik ve çini üretimi yapan Çin’in seramik ve çini başkenti Jingdezhen ve kardeş şehri İznik hakkında Mavi Beyaz Seramik Belgeseli çekildi.
Çin’den İznik’e binlerce yıllık seramik ve çini sanatının anlatıldığı belgeselde, Çinli ve Türk sanatçılar iki şehirde yaşayan çini ve seramik sanatını anlattı. İznik ve Jingdezhen 2017 yılında kardeş şehir protokolü imzalamış ve bu protokol Kasım 2021’de online olarak yenilenmiştir.
Çinli porselen sanatçısı Gan Chunming, “Kil, kendi karakterine ve kişiliğine sahip doğal bir elementtir. Yangtze Nehri’nin suları birçok kuşak çömlekçiyi beslemiştir ve bu kuşak çömlekçiler bu kültürü ve mirası miras almıştır.”
İznik çini sanatı hakkında bilgi veren Türk seramik sanatçısı Adilcan İtimat;
‘İznik çinileri 15. yüzyılda ortaya çıkıyor. Bundan önce, Doğu’dan gelen tüm büyükelçiler, büyükelçiler ve yüksek rütbeli kişiler, Çin porselenlerini İmparatorluk Sarayı’na sundu. Çin porseleni, Osmanlılar tarafından oldukça değerlidir, günlük yaşamlarında hem kullanılır hem de sergilenir. Daha sonra bu porselenlerden daha fazla satın almak isteyen sarayın talebi, dönemin İznikli ustaları tarafından kobalt oksit veya lacivert denilen bileşenin İran’dan ithal edilmesiyle karşılanmıştır.
ESKİŞEHİR SERAMİK KURSUNA KATILDI
Jingdezhen Seramik Üniversitesi Uluslararası Fakülte Dekanı Zhang Jingjing, Türkiye’de katıldığı seramik kursu hakkında, “2019 yılında Türkiye’ye gittim ve Anadolu Üniversitesi’nde bir seramik kampına katıldım. Eskişehir ve diğer ziyaret ettiğimiz şehirlerde seramiğin bütünleştiği birçok örnek vardı. Çevre.” .
İznik Belediye Başkan Yardımcısı Zeliha Peşte, belgeselde iki şehrin nasıl kardeş olduğunu anlattı. Haşere belgeselde şunları söyledi;
“İznik, tarihi süreç içerisinde İpek Yolu üzerinde bir bölgede yer almaktadır. Osmanlı Sarayı’nın kendi topraklarında çini üretme talebi üzerine örneğin İstanbul’a coğrafi olarak yakın bir ilçe olan İznik’te üretimler yapılmaya başlanmıştır. Bunun için Çin ile tarihi bir kültürel bağımız var.2017 yılında Çin’in Jingdezhen şehri ile kardeş şehir protokolü imzalandı. Kasım 2021’de bu protokolü online olarak yeniledik. Kültürel etkileşimlerimiz bugün de devam ediyor.”