Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, medya temsilcileriyle görüştü: (2)

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili olarak, “6284 önemli bir kanunumuzdur. karara, onlar ele alınmalıdır.” söz konusu.

Göktaş, 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Dijital ortamda çocuk istismarı ve şiddeti konusunda ise Göktaş, bakanlık bünyesinde dijital ortamları tarayan bir birim olduğunu ifade etti.

Bu doğrultuda materyal oluşturmak, eğitimler düzenlemek, çocukların, bireylerin ve ailelerin bağımlılıklara karşı bağlarını güçlendirmek için faaliyetler yürüttüklerini anlatan Göktaş, “Bunun dışında dijital medyada şiddet ve dijital bağımlılık malumunuz bir Bugünün merkezi sorunu istismar konularında her türlü mücadeleyi veriyoruz.” dedi.

Bakan Göktaş, çocukları dijital risklerden koruma kapsamında Bakanlığın Özel Kreş ve Gündüz Bakımevinden hizmet alan anne-babalara, kreş ve huzurevi çalışanlarına farkındalık eğitimi verildiğini bildirdi.

Dijital ortamların olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine katkı sağlamak amacıyla çocukların dijital risklerden korunmasına yönelik ebeveyn rehberi oluşturularak Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlandığını hatırlatan Göktaş, 2023 Haziran ayı prestijiyle şunları söyledi: 20 bine yakın ebeveyne ve 14 bini aşkın çalışana Dijital Riskten Korunma Eğitimi verildi.

Dijital medya ile mücadele

2021 yılında toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla bağımlılıkla birlikte bir seferberlik başlatılmasına karar verildiğine işaret eden Göktaş, “Nihayetinde bu da bir bağımlılık. çocuklarımız kullandığı ve içeriği kontrol edemediği sürece hepimizi rahatsız eden bir durum.”Dijital ortamlarda biraz daha fazla zaman geçirdiğimiz zaman öfke kontrol sorunu yaşıyoruz. Üstelik içeriği kontrol edememek ciddi bir problem. Bununla ilgili farklı projeler geliştireceğiz.” ifadesini kullandı.

Oyuncak ve kitap seçiminde ebeveyn rehberi ile doğru kullanımı ve etkili zamanı teşvik ederek dijital bağımlılığa karşı koruyucu bir faktör olarak işlev görebilmenin amaçlandığını söyleyen Göktaş, ancak dijital medya ile çabanın daha da arttığına dikkat çekti. toplumun her kesiminin yapması gereken bir çabadır.

“Bu projeyi sonuçlandırmak ve hayata geçirmek istiyoruz”

Bakan Göktaş, AK Parti 2023 seçim beyannamesinde aileyi güçlendirecek yenilikçi mekanizmaların geliştirileceğinin belirtildiğini hatırlatarak, 2023 yılında uygulanacak Aile Koruma Kalkanı Programı ile sosyal politikalarda yeni ve vizyoner uygulamaların hayata geçirileceğini söyledi. bu bağlam.

Aile Koruma Kalkanı Programı’nın finansmanı için Aile ve Gençlik Bankası adında bir banka kurulacağını ve bu bankanın ana gelir kaynaklarından birinin doğal kaynaklar olacağını anlatan Göktaş, şöyle devam etti:

“Aile Koruma Kalkanı ve Aile ve Gençlik Bankası olarak bunu söylüyoruz ama Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında temelde ikamet eden kadınların emeklilik primi ve yıpranma hakları var. En az 1 kişinin katılımını sağlamak istihdam edilen her aileden yeni evliliğe teşvik, yeni sosyal hizmet geliştirme modelleri kapsamında faaliyet ve projelerin desteklenmesi öngörülmektedir.

Aile ve Gençlik Bankası’na gelince, biliyorsunuz onun da pek çok paydaşı var. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, onlar da kendi payımıza düşeni yapıyor. Çünkü bunun sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı ilgilendiren bir boyutu yok. Ancak bunu önümüzdeki dönemlerde tamamlamayı umut ediyor ve gençlerimize emanet ettiğimiz bu umut dolu projeyi hayata geçirmek istiyoruz.”

Göktaş, “Belirli bir takvim yok mu?” sorusuna ise “Yani başka paydaşlarımız var. Bir takvimimiz yok. İleride… Şu anda bu konuyu detaylı bir şekilde çalışıyoruz. Dijital bankacılık olarak modeller üretebiliriz ama olağan bir durum.” kural ve kavramların sadece kendi bakanlığımızla ilgili olmadığını, farklı bakanlıkları da ilgilendirdiği için bunu onların çalışma alanları ile birlikte programlayıp kamuoyu ile paylaşacağız.” diye cevap verdi.

“Cezaları artırıcı tedbirler almaya devam ediyoruz”

Kadına şiddet sorulduğunda Bakan Göktaş, bunun herkesi üzen bir konu olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada gündemde olduğunu belirten Göktaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Çabaya sıfır toleransla çok taraflı ve bütüncül bir yaklaşımı benimsememiz adettendir. Öncelikle şunu söylememe ve altını çizmeme izin verin. Eşitliği ve temel yasalarda pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. Şiddet mağdurlarının korunması için ve Şiddetin önlenmesi, 6284 Sayılı Kanun ve 2. Mevzuat ile güçlü bir hukuki altyapı oluşturduk. Hukukumuzu güçlendirmek ve uygulamada başarısını artırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet eylemlerinin cezalarını artıracak tedbirleri almaya devam ediyoruz.”

Hem yasal platformlarda hem de uygulamada yavaş ve hassas çalıştıklarını vurgulayan Göktaş, bilinçlendirme faaliyetleri çerçevesinde eğitim ve seminerler düzenleyerek kamu çalışanlarına, muhtarlara ve diğer kesimlere eğitimler verdiklerini, eylem planları hazırlayıp uyguladıklarını söyledi. ulusal ve il düzeyinde kadına yönelik şiddet için.

Hangi ilde olayların çoğaldığını veya hangi ilde şiddetle ilgili özel bir durum yaşanacağını, buna odaklanarak özel bir çalışma yapmayı amaçladıklarını belirten Göktaş, şöyle konuştu:

“1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren ve 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı’nın daha aktif kullanılması. Daha aktif kullanılması ve izlenmesi amacıyla yıllık faaliyet planları da hazırlıyoruz. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle 2022 kadına yönelik şiddet eylem planını imzaladık ve uygulamaya başladık.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ALO 183 Sosyal Destek Hattını ve KADES mobil uygulamasını aktif olarak kullandıklarını belirten Göktaş, “Kadın cinayetlerinin nitel ve nicel analizine yönelik periyodik araştırmalar yapıyoruz. Türk Komutanlığı tarafından kayıt altına alınıyor ve paylaşılıyor. Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, POLNET ve Jandarma Genel Komutanlığı bilgi sistemi veri toplanan diğer kaynaklardır.” söz konusu.

“Nerede bir mağdur varsa yanındayız”

Bakan Göktaş, Brüksel Parlamentosu’nda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda nasıl çalıştıysa burada da aynı hassasiyeti göstereceğini vurguladı.

“6284 Sayılı Kanun’un değiştirilmesi veya kaldırılması söz konusu mu? Mağdurun beyanı esastır” sorununun aile birliğini bozduğu iddiaları da var. Bu konudaki niyetiniz nedir?” Formun sorulması üzerine Göktaş şu bilgileri paylaştı:

“Elbette söz konusu değil. Benim bu konudaki niyetim açık ve nettir. Nerede bir mağdur varsa biz onun yanındayız. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyız. Her şeyden önce olağandır. şiddet mağdurunu derhal savunmak, derhal güvence altına almak.”

Aileyi güçlendirmenin öncelikli alanlardan biri olduğunu vurgulayan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak bu tartışmanın 6284 Sayılı Kanun’dan ayrı ele alınması gerektiğine inanıyorum. Ailenin güçlendirilmesi şart evet. Farklı mecralarda çalışıyoruz ve bunları toplumla paylaşıyoruz. Ama bir yandan da böyle bir tartışma gereksiz. 6284 sayılı kanun bizim için önemli bir kanundur.Öte yandan karardan dolayı bazı mağduriyetler ortaya çıkarsa bunların da ele alınması gerekir.

Süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’larda evlendi. Süresiz nafaka ödeme başvurusu kabul edilemez. Bu nedenle, bunu dikkate almak ve buna dikkat etmek gerekir. Bir şikayet varsa, bunun üstesinden gelinmesi gerekir. Bu konuda diğer bakanlıklarla da çalışmayı hedefliyoruz.”

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu